Recomendar un fabricante para la zona de marcas de ArchiUp. Rellenar encuesta »
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
CUBLO logo
CUBLO

Dom jednorodzinny na Stabłowicach

Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Na obrzeżach Wrocławia, w spokojnej dzielnicy i otoczeniu zabudowy jednorodzinnej powstanie minimalistyczny budynek o prostym i funkcjonalnym układzie. Duże przeszklenia i charakterystyczne wcięcia w bryle budynku zapewniają nie tylko wspaniałe doświetlenie wnętrz, ale również wprowadzają zieleń wgłąb części mieszkalnych, co stanowiło główne założenie projektowe.

Budynek podzielony jest na dwie zasadnicze funkcje: część mieszkalną, zlokalizowaną w dłuższym skrzydle budynku oraz dwustanowiskowy garaż w krótszym skrzydle. Część mieszkalna jest dwukondygnacyjna i zwieńczona dachem dwuspadowym, natomiast garaż jest prostą bryłą pokrytą dachem płaskim. Obie części połączone są ze sobą przeszklonym wiatrołapem, zapraszającym do wnętrza części mieszkalnej, a jednocześnie stanowiącym połączenie z przestrzenią garażu. Frontowa ściana parteru jest delikatnie skręcona względem pozostałych ścian, co tworzy niewielki podcień, a także nakierowuje na główne wejście do budynku.

Z pozoru prosta bryła rozrzeźbiona jest poprzez zielone atria – wnikające w część pokoju dziennego oraz strefy wejściowej i wiatrołapu. Podobne wcięcie w budynku zaprojektowano na pietrze tworząc dzięki temu taras.

Znaczną część parteru części mieszkalnej tworzy duży pokój dzienny z kuchnią, które zorientowane są od południowego-zachodu. Pokój dzienny doświetlony jest poprzez duże przeszklenia. Nad nimi znajduje się zadaszenie, które blokuje dostęp ostrych promieni słonecznych do wnętrza oraz jednocześnie zapewnia przyjemny cień na południowo-zachodnim tarasie. Na piętrze wydzielono dwie strefy: dla rodziców – z główną sypialnią, prywatną łazienką i garderobą oraz dla dzieci z dwoma sypialniami i łazienką , połączone przeszkloną przestrzenią wypełnioną regałami bibliotecznymi z możliwością wyjścia na taras.

Kolorystyka domu jest monochromatyczna i powściągliwa – większość płaszczyzn jest biała, dach budynku jednolicie przechodzący w ściany, narożnik i strefa wejściowa zaakcentowana czarnym szkleniem Jednocześnie na elewacjach wprowadzono drewniane akcenty , co nadaje wykreowanym przez te ściany przestrzeniom atmosferę przytulności, kontrastującej z minimalistyczną formą całej bryły.
Localización
Wrocław, Polonia
Categorías
Casas
Software empleado
Software de diseño
AutoCAD, SketchUp
Render engines
V-Ray
224

ul. Robotnicza 42 A, 53-608 Wrocław, Polonia
+48 609 108 107
http://www.cublo.pl
Compartir

Ver también

BATHROOM WITH AN INCLUSIVE RELAXATION ZONE


Casas, Arquitectura, , Apartamentos, Baños, Interiores

Proyecto de residencia bajo Nowa Sól


Casas, Arquitectura, , Baños, Interiores, Salones

CONTEMPORARY OVAL KITCHEN


Casas, Arquitectura, , Comedores, Interiores, Cocinas

CASA ABIERTA


Casas, Arquitectura, , Salones, Interiores, Fincas, Espacio

DARK SIDE OF ELEGANCE


Casas, Arquitectura, , Baños, Interiores, Dormitorios

Japandi style bathroom


Casas, Arquitectura, , Apartamentos, Baños, Interiores

Dom pod Tarnowem


Casas, Arquitectura, , Baños, Interiores, Salones

PióroArchitekci-16


Casas, Arquitectura, , Baños, Interiores, Salones