Recommend a producer for the ArchiUp brands zone

Fill the form »
Stara Winiarnia

Modernizacja serwisu rowerowego

Bydgoszcz, Poland

Modernizacja serwisu rowerowego

Projekt dotyczy modernizacji, istniejącego od kilku lat, serwisu rowerowego zlokalizowanego w Bydgoszczy na osiedlu Niepodległości, w dzielnicy Fordon. Serwis mieści się w parterowym budynku wolnostojącym o łącznej powierzchni 70m2. Wejście do budynku znajduje się od strony ulicy z komunikacją miejską w sercu osiedla. Serwis funkcjonuje w sezonie od marca do października, w godzinach popołudniowych 16:00-20:00. Jest obsługiwany przez jednego pracownika. Zaplecze budynku stanowi pomieszczenie pełniące funkcję magazynu oraz toaleta. Przedmiotem opracowania jest sala obsługi klienta. Wydzielona z niej część warsztatowa znajduje się poza opracowaniem. Działalność serwisu skupia się głównie na naprawie sprzętu rowerowego oraz dodatkowo na sprzedaży rowerów używanych.

Głównym celem opracowania jest zwiększenie liczby klientów. Obecnie serwis odwiedzają głównie mieszkańcy okolicznego osiedla oraz osoby odpowiadające na ogłoszenia internetowe dotyczące sprzedaży rowerów używanych. Celem nowej aranżacji wnętrza jest jego unowocześnienie mówiące o wysokiej jakości świadczonych usług.

W celu osiągnięcia przyjętych założeń należało uporządkować wnętrze poprzez stworzenie czytelnego układu funkcyjnego. Ujednolicono powierzchnię podłogi poprzez zastosowanie wykładziny technicznej PCV, natomiast taśma podłogowa wyznaczyła ścieżki komunikacyjne. Celem wyodrębnienia rowerów przeznaczonych na sprzedaż umieszczono je na oświetlonym podeście.
Uwagę zwraca oświetlona lada wyłożona sklejką, stanowiąca jednocześnie ciekawy detal architektoniczny. Wyraźnie wskazuje klientowi miejsce obsługi przez pracownika serwisu. Na podłodze wydzielono również miejsce na pozostawienie roweru przeznaczonego do naprawy (oznaczone naklejką podłogową o treści: „Tutaj jest miejsce na Twój rower”).

Jednym z kluczowych problemów do rozwiązania było przechowywanie licznych opon. Przed modernizacją, w chaotyczny sposób zajmowały sporą powierzchnię ścian i zagracały przestrzeń. Projekt aranżacji przewiduje ich uporządkowanie poprzez połączenie funkcji przechowywania z ciekawym detalem w formie grafik ze sklejki. Przedstawiają różnej wielkości rowery, o różnym przeznaczeniu (damski, młodzieżowy, dziecięcy). Jednocześnie grafiki precyzują klientów, do których skierowana jest oferta serwisu. Podobne rozwiązanie znalazło się na tle lady, z tą różnicą, że zamiast sklejki zastosowano naklejkę ścienną.

Drugim, istotnym dla inwestora problemem było wyodrębnienie spośród licznych jednośladów, rowerów używanych przeznaczonych na sprzedaż. Inwestorowi zależy na wzroście sprzedaży, dlatego projekt zakłada wyeksponowanie ich na oświetlonym podeście, nawiązującym stylistycznie do lady. Ekspozycja znajduje się w miejscu widocznym od wejścia, zatem skutecznie przykuwa uwagę klientów.

Zastosowanie jasnych kolorów ścian dodało lekkości wnętrzu i pozwoliło, przy zastosowaniu oświetlenia na szynoprzewodach, rozświetlić ciemniejsze strefy wnętrza (ściana z grafikami).

Aranżacja wnętrza będąca przedmiotem projektu skutecznie rozwiązała problem przechowywania opon, ekspozycji rowerów przeznaczonych na sprzedaż oraz uporządkowała przestrzeń. Zaoferowała inwestorowi rozwiązania pozwalające połączyć funkcjonalność z ciekawymi detalami architektonicznymi. Doprecyzowała klientów, do których kierowana jest oferta serwisu oraz nadała nowoczesny i profesjonalny charakter wnętrzu.

Software used:

Project software
  • SketchUp
1056
0
Share

See also