Recommend a producer for the ArchiUp brands zone Fill the form »
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
CUBLO logo
CUBLO

Dom jednorodzinny na Stabłowicach

Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Dom jednorodzinny na Stabłowicach
Na obrzeżach Wrocławia, w spokojnej dzielnicy i otoczeniu zabudowy jednorodzinnej powstanie minimalistyczny budynek o prostym i funkcjonalnym układzie. Duże przeszklenia i charakterystyczne wcięcia w bryle budynku zapewniają nie tylko wspaniałe doświetlenie wnętrz, ale również wprowadzają zieleń wgłąb części mieszkalnych, co stanowiło główne założenie projektowe.

Budynek podzielony jest na dwie zasadnicze funkcje: część mieszkalną, zlokalizowaną w dłuższym skrzydle budynku oraz dwustanowiskowy garaż w krótszym skrzydle. Część mieszkalna jest dwukondygnacyjna i zwieńczona dachem dwuspadowym, natomiast garaż jest prostą bryłą pokrytą dachem płaskim. Obie części połączone są ze sobą przeszklonym wiatrołapem, zapraszającym do wnętrza części mieszkalnej, a jednocześnie stanowiącym połączenie z przestrzenią garażu. Frontowa ściana parteru jest delikatnie skręcona względem pozostałych ścian, co tworzy niewielki podcień, a także nakierowuje na główne wejście do budynku.

Z pozoru prosta bryła rozrzeźbiona jest poprzez zielone atria – wnikające w część pokoju dziennego oraz strefy wejściowej i wiatrołapu. Podobne wcięcie w budynku zaprojektowano na pietrze tworząc dzięki temu taras.

Znaczną część parteru części mieszkalnej tworzy duży pokój dzienny z kuchnią, które zorientowane są od południowego-zachodu. Pokój dzienny doświetlony jest poprzez duże przeszklenia. Nad nimi znajduje się zadaszenie, które blokuje dostęp ostrych promieni słonecznych do wnętrza oraz jednocześnie zapewnia przyjemny cień na południowo-zachodnim tarasie. Na piętrze wydzielono dwie strefy: dla rodziców – z główną sypialnią, prywatną łazienką i garderobą oraz dla dzieci z dwoma sypialniami i łazienką , połączone przeszkloną przestrzenią wypełnioną regałami bibliotecznymi z możliwością wyjścia na taras.

Kolorystyka domu jest monochromatyczna i powściągliwa – większość płaszczyzn jest biała, dach budynku jednolicie przechodzący w ściany, narożnik i strefa wejściowa zaakcentowana czarnym szkleniem Jednocześnie na elewacjach wprowadzono drewniane akcenty , co nadaje wykreowanym przez te ściany przestrzeniom atmosferę przytulności, kontrastującej z minimalistyczną formą całej bryły.
Location
Wrocław, Poland
Categories
Houses
Software used
Project software
AutoCAD, SketchUp
Render engines
V-Ray
152

ul. Robotnicza 42 A, 53-608 Wrocław, Poland
+48 609 108 107
http://www.cublo.pl
Share

See also

BATHROOM WITH AN INCLUSIVE RELAXATION ZONE


Houses, Architecture, , Apartments, Bathrooms, Interiors

Dom pod Tarnowem


Houses, Architecture, , Bathrooms, Interiors, Salons

Residential project near Nowa Sól


Houses, Architecture, , Bathrooms, Interiors, Salons

CONTEMPORARY OVAL KITCHEN


Houses, Architecture, , Dining rooms, Interiors, Cuisines

DARK SIDE OF ELEGANCE


Houses, Architecture, , Bathrooms, Interiors, Bedrooms

OPEN HOUSE


Houses, Architecture, , Salons, Interiors, Possessions, Landscape

Nowoczesne biuro w domu pod Tarnowem


Houses, Architecture, , Cabinets, Interiors, Rooms

Apartment with Sea View


Houses, Architecture, , Apartments, Bathrooms, Interiors