Recommend a producer for the ArchiUp brands zone

Fill the form »
CUBLO

Dom jednorodzinny na Stabłowicach

Wrocław, Poland
Categories:Houses

Dom jednorodzinny na Stabłowicach

Na obrzeżach Wrocławia, w spokojnej dzielnicy i otoczeniu zabudowy jednorodzinnej powstanie minimalistyczny budynek o prostym i funkcjonalnym układzie. Duże przeszklenia i charakterystyczne wcięcia w bryle budynku zapewniają nie tylko wspaniałe doświetlenie wnętrz, ale również wprowadzają zieleń wgłąb części mieszkalnych, co stanowiło główne założenie projektowe.

Budynek podzielony jest na dwie zasadnicze funkcje: część mieszkalną, zlokalizowaną w dłuższym skrzydle budynku oraz dwustanowiskowy garaż w krótszym skrzydle. Część mieszkalna jest dwukondygnacyjna i zwieńczona dachem dwuspadowym, natomiast garaż jest prostą bryłą pokrytą dachem płaskim. Obie części połączone są ze sobą przeszklonym wiatrołapem, zapraszającym do wnętrza części mieszkalnej, a jednocześnie stanowiącym połączenie z przestrzenią garażu. Frontowa ściana parteru jest delikatnie skręcona względem pozostałych ścian, co tworzy niewielki podcień, a także nakierowuje na główne wejście do budynku.

Z pozoru prosta bryła rozrzeźbiona jest poprzez zielone atria – wnikające w część pokoju dziennego oraz strefy wejściowej i wiatrołapu. Podobne wcięcie w budynku zaprojektowano na pietrze tworząc dzięki temu taras.

Znaczną część parteru części mieszkalnej tworzy duży pokój dzienny z kuchnią, które zorientowane są od południowego-zachodu. Pokój dzienny doświetlony jest poprzez duże przeszklenia. Nad nimi znajduje się zadaszenie, które blokuje dostęp ostrych promieni słonecznych do wnętrza oraz jednocześnie zapewnia przyjemny cień na południowo-zachodnim tarasie. Na piętrze wydzielono dwie strefy: dla rodziców – z główną sypialnią, prywatną łazienką i garderobą oraz dla dzieci z dwoma sypialniami i łazienką , połączone przeszkloną przestrzenią wypełnioną regałami bibliotecznymi z możliwością wyjścia na taras.

Kolorystyka domu jest monochromatyczna i powściągliwa – większość płaszczyzn jest biała, dach budynku jednolicie przechodzący w ściany, narożnik i strefa wejściowa zaakcentowana czarnym szkleniem Jednocześnie na elewacjach wprowadzono drewniane akcenty , co nadaje wykreowanym przez te ściany przestrzeniom atmosferę przytulności, kontrastującej z minimalistyczną formą całej bryły.

Software used:

Project software
  • AutoCAD
  • SketchUp
Render engines
  • V-Ray
31
0
Share

See also