Recommend a producer for the ArchiUp brands zone

Fill the form »
ANIEA

Projekt aranżacji wnętrza domu typu kostka w Gdyni.

Gdynia, Poland
Categories:Bathrooms | Bedrooms | Rooms

Projekt aranżacji wnętrza domu typu kostka w Gdyni.

Podstawowym założeniem przy projektowaniu wnętrza domu była konieczność uzyskania, jasnej, prostej, komfortowej przestrzeni o wyraźnym podziale funkcjonalnym, służącej dwójce zapracowanych osób. Dodatkowo dom, poza funkcją mieszkalną, miał się stać wygodnym miejsce pracy z niewielkim warsztatem w piwnicy.

Parter z otwartą, jasną przestrzenią dzienną, salonem kąpielowym i sypialnią poprzez klatkę schodową doświetloną oknem dachowym łączy się z piętrem na którym zlokalizowano prywatną pracownię wraz z łazienką i rezerwową sypialnią.

Kompozycję kolorystyczną oparto o biel ścian i ukrytych w zabudowie mebli, naturalną barwę drewna i szarą tkaninę obiciową. Sypialnię i łazienkę główna, dla kontrastu, utrzymano z ciemnych, grafitowych kolorach uzupełnionych drewnem którego odcień wspólny jest zarówno dla części “białej” jak i “czarnej”.

Zdecydowana większość mebli to meble na wymiar kryjące w swoim wnętrzu bibeloty, książki, plotery i drukarki pracowni, dokumenty etc. Wszystko po to aby uzyskać czystą, purystyczną wręcz powierzchnię użytkową, pozbawioną detalu i zbędnych elementów. Umożliwiającą relaks i ograniczającą do absolutnego minimum bodźce wzrokowe. Wszystko po to aby przestrzeń ta, wraz z ogrodem i widokiem na ścianę lasu, umożliwiała realizację introwertycznych potrzeb właścicieli.

Okna do ziemi pozwalają rozświetlić wnętrze powiększając je tym samym optycznie, zapewniają także panoramę z widokiem na zabudowaną dolinę ciągnącą się wzdłuż ulicy z jednej strony, z drugiej zaś widok na ścianę lasku znajdującego się w zasięgu wzroku i słuchu.

Wspomniane wyżej okna otrzymały wyraźny obrys, obramienie w postaci drewnianej ramy kadrującej widoki za oknem, tworząc jednocześnie kompozycję przestrzenną we wnętrzu jak I w pewnym sensie galerię kadrów, obrazów.

Główne wejście do domu zostało przeniesione do piwnicy która znajduje się w poziomie ulicy. Od strony ogrodu zaś, piwnica jest zagłębiona i wejście do domu możliwe jest bezpośrednio z poziomy trawnika wprost na parter domu. Zabieg ten pozwolił na uwolnienie kilku metrów kwadratowych na parterze. Dzięki pozbyciu się wiatrołapu wraz z przynależnym do niego korytarzem, uzyskano otwartą, rozświetloną I wygodną przestrzeń salonu płynnie łączącego się poprzez jadalnię z kuchnią.

W piwnicy zlokalizowane zostały kotłownia, obszerny wiatrołap wyposażony w zestaw szaf. Garaż wraz z pomieszczeniem sąsiadującym, przekształcone zostały w domowy warsztat, uzupełniający pracownię.

Projekt: 2021;

Status: w trakcie realizacji;

Powierzchnia całkowita: ok 210m2;

Lokalizacja: Gdynia, Polska

Brands in project:

Software used:

Project software
  • AutoCAD
  • Cinema 4D
Render engines
  • Corona Render
243
0
Share

See also